World championship 2012 Monte Carlo

Home Forums Tournaments World championship 2012 Monte Carlo

Tagged: 

Viewing 43 posts - 1 through 43 (of 43 total)
 • Author
  Posts
 • #678
  Patrick
  Guest

  Which Belgians will be there, and who wants to post their progress here?

  #681
  Michel
  Guest

  4 players will give it a go in Monte Carlo : Michel Lamote, Walter Meuwis, Luc Palmans en Geert Van der Stricht. Latest information indicates that all four will compete in the Champions Division.

  #694
  Johan
  Member

  Below please find an email by Geert Van der Stricht on Saturday morning, July 7. In short, Geert won a quarter entree on Friday evening. Congratulations, Geert!

  “Johan, kort berichtje uit Monaco. Ik heb een eerste succesje geboekt, door een qualifier-4-kamp te winnen! Ik won eerst van de Deense speler Shabah, en vervolgens van de Japanse Akiko Jazahwa in 9-punters, met respectievelijk 9-6 en 9-1. Dat leverde mij dus een qualificatieplaats op! De matchen werden genoteerd en worden binnenkort geanalyseerd. Michel, Walter en Luc bleven nog even afzijdig… We hopen je nog berichtjes te sturen de komende dagen! Groeten, Geert”

  #695
  Johan
  Member

  SMS by Geert Van der Stricht on Saturday, July 7, 20:30:

  “Dag Johan. In de eerste ronde hebben Luc en ik het overleefd en zijn Walter en Michel helaas gesneuveld! Ik hield eraan je te informeren van zodra ik kan. Straks om 22u de tweede ronde. Groeten, Geert”

  #696
  Johan
  Member

  SMS by Geert Van der Stricht on Sunday, July 8, 02:50 AM:

  “Luc en ik ook door naar de 3de ronde! Het is 3u en nu pas klaar! Ik heb zelf, bij double match point een direct shot voor de match overleefd!”

  #697
  Geert
  Guest

  Mijn reeks geluk zet zich voort. Mijn match tegen een Rus ging gelijk op tot de 9-8 stand in mijn voordeel (match naar 19). Mijn tegenstander gaf een 16-cube, die ik moest nemen, waarbij hij voor 20/36 favoriet was. Vrouwe Fortuna stond opnieuw aan mijn zijde.

  #698
  Geert
  Guest

  Helaas is Luc gesneuveld en moet ik het tegen zijn tegenstander opnemen de volgende ronde!

  #699
  Geert
  Guest

  Walter en Michel verkopen hun vel ook duur, en winnen mooi in de eerste ronde van de consolation! Dat ze maar beginnen rekening houden met die Belgen!

  #701
  Johan
  Member

  Email by Maurits Pino, Monday, July 9, at 10:01 AM:

  If you like to follow Monte Carlo, please look at this.
  Geert Van der Stricht made it to the final 16 – Good luck!!!!
  NB: Luc Palmans was eliminated in the round of 32. Philip Vischjager’s result against Falafel still isn’t on from that round.

  #703
  Johan
  Member

  Updage on gammonmanager.com: Matvey “Falafel” Natanzon defeats Philip Vischjager in the round of 32. The only Dutch man is eliminated from the main tournament.

  #704
  Luc Palmans
  Guest

  Maandagmiddag. In sneltreinvaart de gebeurtenissen van de voorbije dagen:
  Reis vlot verlopen, goed weer, goed hotel, goed eten.
  Vrijdag: Geert wint zijn qualifier, na overwinningen op Shahab Ghodsi (Noorwegen/Iran) (juist die kerel van de finale van Kopenhagen; dat verhaal zou ik toch eindelijk eens moeten schrijven) en de Japanse Yazawa. De match tegen Ghodsi was een spektakel op zich (vooral naast het bord) en dat komt wel uitgebreid aan bod in een lang verslag later.
  Zaterdag: eerste dag met 135 deelnemers in de main. Gelukkig geen voorronden voor de Belgen. Weinig deelnemers in intermediate en beginners. “Vergane glorie” is het filosofisch thema van de dag.
  Walter verloor tegen Eli Roymi na een scherpe cube in de slotfase (een verhaal dat ondertussen iedereen al uitgebreid heeft moeten aanhoren). Michel verloor in een zwaar bevochten match van de Amerikaan Grunwald. Ik heb de laatste partijen genoteerd, waarbij vooral de cube enkele keren flink werd mishandeld.
  Geert versloeg Josef Tissona (Israël, wereldkampioen in 1995 en vader van Moshe, de finalist van 2003). Ook een zwaar bevochten match.
  Ik versloeg Peter Chan (Liverpool), tegen wie ik steeds het initiatief en een kleine voorsprong kon vasthouden.
  ‘s Avonds was er al de derde ronde (last 64) voor mij en Geert. Geert won op DMP om drie uur ‘s nachts. Michel had het begin genoteerd, maar toen alles te lang duurde, ging hij al vroeg naar bed. Walter bleef wel trouw op post om mijn match met de Amerikaan Tim X (verrekt, nu ben ik zijn familienaam vergeten). Ik had niet de indruk dat ik goed speelde (die indruk heb ik altijd, dus dat was niets om me zorgen over te maken), maar Walter wist me na afloop toch een beetje gerust te stellen. De match verliep vlot voor mij en ik won met 17-7. De match uitwerken gebeurt na het toernooi. Er is een tijd van spelen en een tijd van analyseren.
  Zondag. Geert en ik zaten broederlijk naast mekaar en als we beiden wonnen, moesten we tegen mekaar in de 1/8 finales. Geert won met een hoge cube, maar daar heb ik niets van gezien.
  Zelf was ik flink bezig met mijn eigen zorgen tegen een Griek met een onuitspreekbare naam. Zoals bekend geef ik nooit kritiek op iemand zijn spel, en de eerste die mij ooit heeft horen klagen over een nederlaag, moet nog geboren worden. Maar het feit dat ik deze zin hier neerschrijf, is al voldoende getuigenis van de gruwelijke gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld.
  Kortom: dit was mijlenver de zwaarste ontgoocheling uit mijn leven. Niet alleen omdat ik de laatste 16 heb gemist (met een mooi duel tegen Geert). Maar ook vind ik dat ik de backgammonwereld heb verraden door mijn tegenstander zo ver in het toernooi te laten komen. De twee enige mensen ter wereld die waarschijnlijk begrip voor mijn lijden kunnen hebben, zijn Sallamzy en Flood, twee sterke spelers die ook tegen deze kerel verloren.
  Zelf heb ik me wel niets te verwijten. In een wereld van ongewone checkerplays en bizarre cubes hield ik me rustig en paste mijn spel waar nodig aan. Maar niets hielp en ik verloor met 19-15.
  Michel en Walter waren ondertussen met de eerste consolation begonnen. Michel had de pech dat hij eerst een voorronde moest spelen. Die won hij. Walter had meer geluk: geen voorronde, winst in zijn eerste match, en vervolgens een grappige forfaitzege omdat de match die zijn tegenstander moest opleveren nooit gespeeld is geweest. Waarschijnlijk waren beide spelers al roemloos afgedropen.
  Uiteindelijk was Michel de laatste man in actie. Dat kwam omdat er tijdens zijn match met een Italiaan een dispuut over de score was: 9-6 (Michel) of 10-6 Crawford (Italiaan). Ook dat verhaal zal later uitgebreid verteld worden. Overigens verliep de discussie beleefd en geargumenteerd. Uiteindelijk moest de Italiaan inbinden (voor zover ik kan beoordelen had hij bij de stand 7-5 een cube/pass per vergissing als 9-5 ipv 8-5 opgeschreven). In alle vriendschap werd de match afgewerkt, en Michel verloor.
  ‘s Avonds laat vonden we nog een Indisch restaurant open.
  Overigens Vischjager won ook zijn eerste twee matchen (de eerste is op “TV” gekomen – waarschijnlijk UStream of zoiets – dat moeten jullie maar eens opzoeken. Meestal wordt op het forum van Stick Rice wel een link gemaakt). In zijn derde match stond hij 16-3 (op 19 punten) achter tegen Natanzon (“Falafel”). Hij wist nog mooi terug te komen tot 16-14, maar verloor uiteindelijk nog.
  Zondagmiddag was er nog de Calcutta Auction, maar dat is niet mijn ding. Ik gok nu eenmaal niet op iets dat kan praten.
  Zondagavond was er ook het galadiner, maar daar zijn we niet naar toe gegaan.
  Nu maandag speelt Geert in de laatste 16 tegen “die Griek” (ik wil zijn naam nog niet eens weten). Ik begin aan de eerste consolation, Walter zit in “ronde zoveel” van die eerste consolation, en Michel begint aan de tweede consolation.
  Voorspellingen? De bekendste spelers die nog bij de laatste 16 zitten zijn Humke, Kageyama, Natanzon en Roymi. Vele favorieten hebben elkaar onderling al moeten afmaken (bijvoorbeeld Kageyama-Royset, Humke-Trabolt).

  #705
  Maurits
  Guest

  Jammer dat Philip ‘t niet gehaald heeft, maar kijk’s wat een gespreid veld dit is voor de laatste 16: 2 Fransen, Amerikanen, Israelis, Turken (misschien een derde met een Deense paspoort?) en acht andere nationaliteiten. Niet evenwichtig op ander terrein,: 15 kerels, één vrouw.
  Hup geert, wreek Luc!

  #706
  Patrick
  Guest

  Geert bij de laatste 8 !
  Nu al een dikke vette proficiat met toeters en bellekes voor de Geert !

  #707
  Geert
  Guest

  Vreemd genoeg was mijn match uit ronde 4 de gemakkelijkste tot hiertoe, met afstand zelfs. Mijn tegenstander, die Griek, is een zakenman, die tussendoor wat telefoontjes moest beantwoorden en die een knap vrouwmens mee had. Ik had de indruk dat hij gehaast was. Zo althans was zijn spel en cube-acties. Van zodra ik achteraan split, geeft hij de cube! Steeds easy takes, en heb nooit willen redoublen omdat zijn checkerplay afgrijselijk is. Wellicht kent die man de begrippen duplicatie en killed checker niet. Afin, binnen het half uur stond ik 8-0 voor. Vanaf dan begon ik selectief zijn cubes te passen, ook al waren het objectieve takes. Zodoende kwam hij op kousevoeten terug tot 13-6. Vreemd genoeg heb ik gedurende de hele match géén enkele initiële cube gegeven, hij was me steeds té snel af! Uiteindelijk wordt het 21-10 en had ik géén jokers nodig om de match te winnen. Ik leef enorm mee met de mensen die van hem verloren, een echte gambler en net iets voorbij het beginnersniveau.

  #708
  Paul van D
  Guest

  Luc/Geert, bedankt voor de updates, heb inmiddels begrepen dat de kwartfinale het eindstation geworden is voor Geert. Al met al toch een resultaat om fier op te zijn. Ik wacht met spanning de verdere verhalen af ! Groeten uit Brugge/Vlissingen..

  #709
  Philip Vischjager
  Guest

  Echt heel knap dat je nog in het toernooi zit.
  Wens je heel veel succes vandaag!!

  Gr Philip

  #710
  Philip Vischjager
  Guest

  Zie zojuist dat de kwarrfinale al gespeeld is.
  Was gisteravond zelf helaas niet aanwezig in de toernooi zaal.

  Heel jammer dat Geert niet heeft gewonnen.

  Gr Philip

  #711
  walter
  Guest
  #713
  Luc Palmans
  Guest

  Dinsdagmiddag, een nieuwe korte update.
  Het weer is zeer slecht (er hangen hier en daar wolken voor de zon!), maar verder is het nog steeds aangenaam vertoeven op de grens van Monaco en Frankrijk. Uitslagen kunnen jullie op het internet terugvinden (zie elders voor de links). Even een kort overzicht van de gebeurtenissen van gisteren.
  In de achtste finales had Geert de backgammonwereld gered door “Die Griek” uit te schakelen. ’s Avonds moest hij aantreden in de kwartfinales tegen de Noor Victor Petersen, een vriendelijke man die met zijn familie en andere aanverwanten in de buurt van Menton vakantie viert en ondertussen ook aan het wereldkampioenschap deelneemt. Dat klinkt amateuristisch, maar hij is wel een erg sterke speler die vroeger hard aan zijn spel gewerkt heeft, en tegenwoordig nog maar weinig in actie komt.
  Ik heb de match genoteerd, maar nog niet ingevoerd. Ik lag pas om vier uur in mijn bed, en op zijn oude dag heeft een mens wat slaap nodig.
  De Noor speelde volgens mij erg goed, maar op enkele belangrijke momenten had hij ook zeker het geluk aan zijn zijde. Na afloop vertelde hij wel dat hij niet onder druk gezet werd door de cubes van Geert. We zullen later zien wat ons vriendje XG daarover te vertellen heeft.
  Wereldkampioen worden zit er niet meer in, maar nog niets is verloren. Geert begint straks aan de first consolation en moet – als ik het goed begrijp – drie keer winnen om in het geld te zitten. Zelf zit ik ook nog in die first consolation, maar ik hoef slechts (!?) twee keer meer te winnen.
  Walter won in die first consolation eerst van de traagste speler ter wereld: wereldkampioen uit 1992 Ion Ressu, een Roemeense professor die in Zwitserland woont. Uiteraard werd met klok gespeeld, en dan kan Ressu plots wel snel spelen. Walter won na een mooie come-back. Later op de avond werd hij uitgeschakeld door de sterke Italiaan Fabrizio Lo Surdo. Hij mag het nu proberen in de second consolation, waar hij slechts een vijftal partijen moet winnen om daarna in het geld te kunnen zwemmen.
  Michel berust in zijn lot als “vierde man bij het kaarten”. Hij werd al in de eerste ronde van de second consolation uitgeschakeld door Bernard Morel, een sterke Zwitser. Vandaag heeft hij een rustdag, zodat hij morgen fris kan toeslaan in de last chance.
  Philip verloor in de first consolation tegen een andere ex-wereldkampioen: Jon Royset uit Noorwegen. Bij het vorige verslag het ik Robert “Elvis” Willems vergeten te melden. Hij speelt bij de beginners (is al uitgeschakeld), maar amuseert zich in de jackpots.
  De kwartfinales van de main waren een erg late affaire. Op internet kon je Kageyama-Grunwald volgen. Kageyama (bekend als “Michi”, maar ik gebruik nooit dergelijke roepnamen in mijn verslagen) heeft een zwaar parcours achter de rug (Cohn-Geier, Royset, Natanzon) en zou zonder meer een waardig wereldkampioen zijn. De Amerikaan Grunwald, die Michel in de eerste ronde uitschakelde, is erg ver gekomen, maar werd nu een halt toegeroepen. Van Humke tegen Dogan heb ik niets gezien, maar Michel wist daar één en ander over te vertellen. Humke had erg veel pech in de slotfase.
  De laatste match was tussen de Fransman Michel Serrero en de Rus Erokhin , een man die overigens al zijn matchen zelf noteert. Serrero had een grote voorsprong (18-8, naar 21), maar zijn tegenstander wist terug te komen tot DMP. Om half vier ’s nachts met een dozijn toeschouwers kregen we natuurlijk een wilde DMP met jokers en anti-jokers aan alle kanten: blots en hits in de bear-off, kruip-door-sluip-door in de containment; kortom het hele verhaal. Uiteindelijk won Serrero. Even later, toen we terug naar ons hotel keerden, zagen we de verliezer met flinke stap bergop richting oude Casino wandelen. Waarschijnlijk op zoek naar de meest geschikte rots om vanaf te springen.

  #714
  Johan
  Member

  Email by Guy Van Middelem on July 9:

  HEEL fijn dit allemaal te kunnen lezen in de Var. Ik heb genoten van de uitslagen en commentaar. Het geeft een mooie indruk van de degelijkheid van backgammon in België. Blijven schrijven en presteren, jongens !

  Guy VM

  #716
  Luc Palmans
  Guest

  Woensdagmorgen, kwart na drie. Hotelkamer van Geert. Vol spanning voeren Geert, Walter en ik zijn match tegen Matvey Natanzon in. Na overwinningen tegen Grunwald, Humke en Natanzon zit Geert in het geld van de first consolation. Voor mij verliep het niet zo goed. Eerst gewonnen, maar daarna door Trabolt verslagen, net in de ronde voor het geld. Details volgen.

  #719
  Michel
  Guest

  Woensdagmorgen, 08u30 : na een nachtelijke analyse van Geerts match tegen Falafel, liggen de heren Walter, Luc en de meester zelve nog op apegapen. Zelf had ik me al voor middernacht op mijn kamer teruggetrokken, na samen met Geert nog zijn gewonnen match tegen Andreas Humke te hebben ingevoerd (Geert speelde een verdienstelijke 5,8 PR, Humke 3,7). Ik moet dus tijd zien door te komen, liefst nuttig, en gelukkig heb ik Geert zijn laptop kunnen ontfutselen om zijn gisteren gespeelde match tegen Falafel eens door te spelen.
  Voor de rest loop ik er hier wat voor spek en bonen bij : wat rondkijken, hier en daar een match noteren, en scherprechter spelen in de meditterane welles-nietes discussies die zich ‘s avonds bij het diner tussen Walter en Geert voltrekken.
  Mijn tornooi? Ik kwam 0-9 achter tegen Grunwald (17), maar slaagde in een comeback : 10-9. Op een cruciaal scharniermoment kantelde het geluk echter naar de kant van de minzame Amerikaan : het werd nog 13-13, maar toen kreeg ik geen poot meer aan de grond. Tot mijn eigen verbazing kon ik met dat verlies leven.
  Identiek scenario in eerste en tweede consolation : gelijkwaardige, solide tegenstanders (de Italiaan Bonetti en de Zwitser Morel) die met hun PR’s van 6 meer dan voldoende in huis hebben om mij te verslaan.
  Niettemin beschouw ik dit tornooi als geslaagd – ‘t is ver gekomen…

  Nu even kijken hoe Geert Falafel heeft gevierendeeld…

  #720
  Paul van D
  Guest

  @Michel, Ik weet precies hoe je je voelt. Heb dit soort resultaten ook meegemaakt, om daarna in de last chance tot aan de finale door te stoten ! Laat dat dan ook dit keer maar het geval zijn !

  @ Geert, we zijn trots op je, en ik ben benieuwd naar jouw matches.

  @ Luc, bedankt voor de uitgebreide updates. Het blijft namelijk behelpen met de verslaggeving, er is weinig over het toernooi te vinden op de internets. De site met de schema’s is momenteel ook nog steeds niet bijgewerkt.

  #721
  Rogier
  Guest

  Heren super bedankt voor de updates! Gefeliciteerd met de goede prestaties.
  Geert van harte met je cash. nu nog “maar even” 2 winnen dan!

  groetjes
  Rogier

  #722
  Patrick
  Guest

  Wat ben ik blij dit topic gestart te hebben. Heel fijn op die manier het wedervaren van de Lage Landers te kunnen volgen. Bedankt voor alle bijdragen uit Monaco.

  #724
  Johan
  Member

  Fantastisch, al die verhalen! Wie meer in zijn pen heeft dan een bijdrage tot dit forum vermag te bevatten (Luc, Michel, … ?), wordt bij deze hartelijk uitgenodigd om volwaardige artikels op de site te publiceren, inclusief diagrammen, foto’s, enzovoorts. Je moet je dan wel eerst registreren via de link ‘Register’ in het menu rechts. Zolang de site niet overspoeld wordt met advertenties voor prestatie-verhogende middelen, blijft de virtuele deur open staan.

  #725
  Van Middelem Guy
  Guest

  Proficiat Geert ! En welbedankt aan alle schrijvers die ons toelaten het tornooi te volgen. Na elke bridgeles (in de Var) ben ik steeds benieuwd op nieuwe info en die is er altijd. Mooi idee, dit forum en Patrick’s initiatief. Er valt veel te vertellen op onze volgende bijeenkomsten, ik kijk ernaar uit….

  #726
  Geert
  Guest

  Bedankt voor alle felicitaties. Ik voel dat ik groei in het toernooi en analyses wijzen uit dat ik hier toch ook wel degelijk speel. Mijn matchen tegen Humke en Falafel geven toch een ER beneden de 6 aan. Mijn matchen die genoteerd werden, en dat zijn er 5 of 6, wil ik gerust delen met wie ze wil hebben. Toegegeven, ik zit achter het bord met een kogelvrije vest waardoor ik maar liefst 9 van mijn 10 matchen heb gewonnen! Vandaag hang ik die vest in de kast, het is een rustdag. Ik ga wat genieten op ‘t strand. Morgen haal ik ze terug boven voor de halve finale van de Consolation.

  Ik heb ook enkele leuke sfeerfoto’s gemaakt waarvan ik er al een paar op Facebook heb gezet. Wie met mij bevriend is (o.a. Paul, Johan), kan ze zien.

  Voor de verandering: wish me luck tomorrow!

  #727
  luc palmans
  Guest

  In bed gekropen om vijf uur, maar we zijn weer terug om post voor een nieuw verslag.
  Gisteren was een hoogdag voor de Belgische backgammongemeenschap. Michel moest van de zijlijnen toekijken. Maar omdat onze regel “de verliezer schrijft” is, had hij toch het nodige werk aan de winkel.
  In zijn zoektocht naar het Grote Geld in de second consolation versloeg Walter eerst Nodar Gagua (9-0 in vier partijen en twintig minuten), maar verloor op elfendertig ronden van het einde van de Duitser Wagner.
  Geert en ik waagden onze kleine (?!) kansen in de first consolation. Ik versloeg eerst een Rus na vele wilde avonturen (ik stond 10-5 in een 11-punter), maar deze match zal vooral de wereldgeschiedenis ingaan voor de Ultra Extra Supersonische Gigantische Megablunder die ik in de DMP maakte. Ik miste een hit van op de bar in een – laten we het beleefd zeggen – belangrijk moment in de partij. Maar dit soort dingen gebeuren eenmaal en ik heb er eigenlijk geen moment van wakker gelegen. Nu moet ik ook eerlijk toegeven dat ik sinds mijn nederlaag tegen “Die Griek” het even moeilijk heb om het backgammonspel nog serieus te nemen.
  Van onze Griek gepraat: het was weer hommeles. In de first consolation had hij zowaar een match gewonnen, wat niet alleen aanleiding gaf tot weer een backgammonspeler die rijp is voor de psychiatrie, maar ook een match tegen “Falafel” Matvey Natanzon. Hoe hij het gedaan heeft weet ik niet, snap ik niet en wil ik ook niet begrijpen, maar “Die Griek” stond 10-9 voor in een 11-punter. In een huizenhoge gewonnen stelling maakte Natanzon een illegale zet (die overigens in zijn nadeel was, en die hij uiteraard corrigeerde), waarna “Die Griek” (die geen Engels spreekt, maar naast een langbenige bimbo aan zijn zijde ook een soort secondant heeft) plots een wereldwijd complot vermoedde en weigerde verder te spelen. Na veel heen en weer gepraat, trapte “Die Griek” het af en ik vermoed dat wij hem nooit meer zullen zien. Natanzon kon alleen onze eerdere vermoedens bevestigen: “Die kerel weet evenveel van backgammon als ik van vliegen”. En ik denk niet dat Natanzon een diploma van vliegtuigpiloot heeft.
  Ondertussen was Geert aan een nieuwe opmars begonnen. Drie matchen winnen was voldoende voor de toegang tot het Grote Geld. Eerst versloeg hij de Amerikaan Grunwald. Als ik me goed herinner was hier een hoge cube in het spel, maar heel zeker ben ik eigenlijk niet. Daarna wachtte hem een match met de Duitse profi Andreas Humke. Eerst moest ik van Geert nog enkele foto’s maken van beide spelers aan het bord. Klinkt een beetje “visachtig”, nietwaar? Maar van een strijd tussen haai en vis was weinig sprake. Hoewel Geert zeker geen reden tot klagen had over de dobbelstenen, wist hij de door beiden goed gespeelde match te winnen. Michel noteerde en Geert verwerkte de match ondertussen al in XG.
  De stand van zaken voor het avondeten waren eenvoudig: zowel Geert als ik waren op één overwinning van het Grote Geld verwijderd. Maar eenvoudig was het niet. Ik moest om half elf tegen ex-wereldkampioen Lars Trabolt spelen. Geert zijn match tegen Natanzon stond geprogrammeerd voor de volgende dag om twee uur ’s namiddags.
  Eerst lokte Michel ons naar een goed Italiaans restaurant in de stad. De kelner was blijkbaar een groot liefhebber van de Commedia dell’arte, maar uiteindelijk kregen we wat we gevraagd hadden. Of beter gezegd: wat hij ons had opgedrongen. Tijdens het avondeten werd overigens Michel unaniem en petite comité uitgeroepen tot Beste Belgische Speler. Waarmee ook weer dit even officieel is bevestigd.
  Walter noteerde mijn match tegen Trabolt, maar invoeren in XG is een werk voor later. Verslagen schrijven en matchen analyseren gaan nu eenmaal niet samen. Het waren bijna allemaal moeilijke partijen met ongewone stellingen en ik voelde me vreselijk onzeker bij elke beslissing. Hoewel ik al behoorlijk veel ervaring heb, is het toch weer een tijdje geleden dat ik tegen een absolute topspeler ben uitgekomen. Ik verloor en na afloop zei Trabolt wel dat ik goed gespeeld had (ik geloof hem nog altijd niet) en gaf hij toe dat hij veel geluk had. Die indruk had ik niet, maar misschien kan ik binnen enkele weken de zaak wat objectiever bekijken.
  Toen mijn match rond middernacht was beëindigd, kwam Geert me vertellen dat hij toch onmiddellijk tegen Natanzon zou spelen. Uitstellen tot de volgende dag zou het programma in de war brengen. De verliezer schrijft, dus zat ik een kwartier later met pen en papier in de hand naast het bord van Geert van Natanzon. Uiteraard gingen er enkele Shark vs Fish-foto’s aan vooraf.
  De rest is geschiedenis. Geert speelde goed, de dobbelstenen werkten mooi mee, en hoewel Natanzon alles probeerde om de wedstrijd onder controle te krijgen, lukte hem dat nooit. Uiteindelijk won Geert met 11-7 in 14 partijen. Geert kon uiteraard niet wachten om de match te bekijken en dat hebben we dan maar gedaan op zijn hotelkamer. De PR’s waren goed (Natanzon in de 2, en Geert iets meer dan 5) en zo konden we moe, voldaan en rijker om vijf uur gaan slapen.
  Een nadeel is wel dat ik nu in de second consolation helemaal opnieuw moet beginnen. Vandaag moet ik vier keer winnen om uiteindelijk toch in het Grote Geld te vallen. Mijn eerste tegenstander is een zekere Natanzon.

  #728
  Paul van D
  Guest

  Het mooie van het toernooi Monaco is dat je in een andere tijdszone lijkt te leven (om 5.00 uur naar bed, ontbijten om 14.00 uur)

  Ik hoop wel dat jullie ook nog tijd hebben gehad om nog even bij Eden Plage een hapje te eten/glaasje te drinken ! Het is jullie gegund…

  Succes allemaal in de rest van het toernooi !

  mvg
  Paul

  #729
  Rogier
  Guest

  Luc alweer een prachtverslag.
  spijt dat ik er niet bij ben.
  allen veel geluk. Geert: jij gewoon stug volhouden in de volgende rondes.
  groetjes
  rogier

  #732
  Luc Palmans
  Guest

  In sneltreinvaart de belangrijkste informatie van vandaag.
  Geert: vrije dag.
  Vandaag begon het toernooi om twee uur en niet om drie uur zoals op andere dagen. Niet gemerkt. De toernooileiding had me al een forfaitnederlaag gegeven, maar Natanzon wilde alsnog tegen me spelen toen ik even om drie uur kwam binnengeslenterd. Details over dit toppunt van fairplay volgen later.
  Natanzon won in een match met een aantal leerrijke punten. Morgen gaat hij samen met ons de match nog even doornemen. Ik herhaal: Morgen gaat Falafel samen met ons de match nog even doornemen. Je mag terug op je stoel (waar je van bent afgevallen) gaan zitten.
  Na mijn uitschakeling begon het landentoernooi, waar Walter de “Belgian Lions” snel had voor ingeschreven. Michel, Walter en ik trokken ten strijde tegen de “Crainbirds” van Japan (Mochy & twee vrouwen). Na een snelle ippon lagen we in een knoop en waren we al uitgeschakeld.
  Dat was het voor vandaag. Ook de halve finale gezien die Kageyama gewonnen heeft? Dadelijk sluiten we af met een terrasje. Morgen is er de finale, de slotfase van de consolations en uiteraard de last chance.
  Uitgebreider verslag volgt morgenmiddag, als het vanavond niet te laat wordt. Ik wou eigenlijk morgenvroeg nog eens graag een stukje van de stad zien.

  #734
  Rogier
  Guest

  wow! zo had ik Falafel niet ingeschat met wat ik van hem heb gezien. Match doornemen ok ook fijn, Maar een forfait alsnog willen spelen als prof, erg netjes. Goede PR. Ook voor Belgie, had ie misschien niet gedaan als jullie niet altijd correcte en nette spelers afleveren.
  @Geert :Go Geert!

  #736
  Luc Palmans
  Guest

  Helaas geen tijd meer voor een uitgebreider verslag, maar er is ondertussen nog niets nieuws gebeurd. Bedankt Rogier, voor deze pluim op onze hoed.
  Morgenvroeg keren Michel, Geert en Walter terug naar huis, zelf reis ik verder voor een tiental dagen vakantie in Italië. Als ik terug kom, zal ik een groter verslag maken met posities, foto’s, enzovoort. Ook zal ik voor een database zorgen met alle genoteerde matchen.
  Vanavond zal ik nog wel iets schrijven over de gebeurtenissen van vandaag.

  #737
  Bert
  Guest

  Pas gisteren deze thread ontdekt, interessante verslagjes! Het belgische backgammon zit duidelijk in de lift (omhoog)!
  Zet hem op allemaal! Tijd om ons definitief op de backgammonkaart te zetten!

  #740
  Johan
  Member

  Finale (25p) Michihito Kageyama “Michy” (Japan) vs Nevzat Dogan (Denmark) nu live op http://www.bwcmc.com/stream.php

  #741
  Johan
  Member

  Net gelezen op ustream chat: “NEWS: Trabi is in cons final!”. Slecht nieuws voor onze Geert…

  #742
  Bert
  Guest

  Walter in 1/4 finale van last chance!

  #744
  Johan
  Member

  Lars Trabolt, die Geert uitgeschakeld had in de halve finale van de 1st consolation, wint de 1st consolation en is wederom in de prijzen in Monte Carlo. Walter sneuvelt in de halve finale van de Last Chance tegen de Duitser Thomas Kazemieh, die het in de finale moet opnemen tegen Masayuki “Mochi” Mochizuki. Kent iemand het resultaat?

  #748
  Luc Palmans
  Guest

  (Dit verslag schreef ik donderdagavond, maar ik kreeg geen internetverbinding meer. Ik stuur dit op vanuit mijn hotel in Genua.)
  Donderdagavond, middernacht. Het zit erop. Met een avondwandeling na de prijsuitreiking laat ik Monte Carlo achter me. Morgen heel vroeg vertrekken Michel, Walter en Geert terug naar huis, terwijl ik verder naar Italië ga. Maar voordat ik voor een tiental dagen de backgammonwereld achter me laat, schets ik nog even wat er de voorbije dagen gebeurd is.
  Eerst de affaire met “Falafel” Matvey Natanzon. De feiten zijn al geschetst: we hadden niet gemerkt dat die dag het toernooi om twee uur begon en niet om drie uur, zoals op alle andere dagen. Overigens: Falafel zelf was er maar toevallig achter gekomen omdat iemand anders het hem had verteld.
  Mijn naam werd omgeroepen, maar ik zat me nog rustig mentaal op te laden op mijn hotelkamer. De toernooidirectie kon niet anders dan de forfait afkondigen. Ondertussen wist Michel de toernooileiding en Falafel om te praten. Waarschijnlijk toen Falafel merkte over wie het ging (ik had de vorige avond zijn match tegen Geert genoteerd) was hij bereid alsnog tegen me te spelen om drie uur. Maar dan moesten we wel de volgende dag zijn matchen laten zien! Dat leek ons een eerlijke deal, waar we uiteraard met groot plezier op ingingen.
  Het is overigens niet de eerste keer dat hij zoiets deed. Tijdens het wereldkampioenschap van 2002 in Monte Carlo gebeurde het volgende. In die tijd was de inschrijving op maandag en begon het toernooi op dinsdag. De absolute topspeler Jerry Grandell uit Zweden kon echter op maandag niet in Monte Carlo zijn en vroeg een vriend om hem in te schrijven. Om de één of andere manier was dat fout gegaan en was Grandell niet ingeschreven. Er waren zo’n 280 deelnemers. Falafel had een bye, maar hij was wel bereid om in de eerste ronde tegen Grandell te spelen. Misschien dat er een financieel addertje onder het gras zat (waarschijnlijk wel). Toch bleef het een genereus gebaar, want qua equity was dit zeker geen goede beslissing. Overigens, Falafel verloor die match.
  Toen ik hem bedankte voor zijn fairplay, vertelde ik hem over dat verhaal van tien jaar geleden. “Did you remember that?” zei hij verwonderd, en we hadden wel het idee dat hier zijn ego flink gestreeld werd.
  Ik speelde een best interessante match tegen Falafel. Ik kon hem verleiden tot een takeblunder van 0.2 (ik had wel een zet eerder een dikke dubbel gemist), maar ik speelde later zelf een dubbel zes compleet verkeerd. Bij de stand 6-away/2-away en een wat vroege cube van mij, was ik 97% favoriet in de race om op 4-away/2-away te komen. Enkele dikke dubbels later had ik de partij verloren.
  De rest van die dag is al verteld: onze snelle uitschakeling in het gratis teamevenement. Daarna was het tijd voor een eenvoudige hap en analysewerk. We volgden in het hotel ook nog het einde van de match tussen Kageyama en Petersen, de man die Geert in de kwartfinales had verslagen. Sensationeel spannend, en Kageyama won nipt na vele wilde avonturen, zodat hij zich kon klaarmaken voor een finale tegen Dogan, die Serrero had verslagen.
  Voor donderdagmorgen had ik grote plannen, maar uiteindelijk kroop ik pas om elf uur uit mijn bed. Michel en Geert hadden dan al een flinke wandeling (“Het Pad van Nietsche”) achter de rug. Om twaalf uur stonden we scherp voor onze privé-clinic met Falafel, maar hij daagde niet op. Toen de last chance al begonnen was, kwam hij zich bij mij wel verontschuldigen en praatten we even over onze fouten.
  Eerst even terug naar Geert. Hij moest tegen Trabolt in de halve finale van de first consolation. Trabolt ging (uiteraard) niet in op een deal van Geert. In een spannende match, waar ik helaas niets van gezien heb, verloor Geert. Dit betekende het einde voor toch wel een fantastisch toernooi.
  In de last chance won een uiterst gemotiveerde Michel zijn eerste partij, maar verloor tot zijn grote ontgoocheling in de tweede ronde tegen een Japanner. Ikzelf blies mijn tegenstander in de eerste ronde van het bord, en in de tweede ronde moest ik tot mijn groot afgrijzen tegen Bruno Pagnol spelen. Mensen in het openbaar zwart maken, doe ik in principe niet, maar met deze kerel heb ik geen genade. Vloeken en tieren bij iedere niet-joker van hem, hard met de checkers slaan, … kortom, het bekende werk van de pathetische gokker. Toen ik op 1-away stond en hij in een ijzersterke positie met een afgrijselijke dubbel 3 zijn homeboard moest openbreken, was het hek van de dam. Gelukkig won ik de match daarna snel, zodat ik me van hem kon verwijderen. Die kerel wil ik nooit meer aan een bord ontmoeten. Een 17-punter tegen hem… ik mag er niet aan denken.
  De volgende ronde verloor ik van de ons bekende Kimon. Walter had ondertussen ook drie overwinningen gemaakt. Daar zat weliswaar een bye bij, maar ook een zege op Shahab Ghodsi. Walter won van Kimon, en overleefde vervolgens ook de kwartfinale.
  In de last chance krijgen slechts de twee finalisten geldprijzen, maar Walter maakte met zijn tegenstander in de halve finale een kleine deal. Dat kwam van pas, want na een spannende match verloor hij.
  Daarmee was voor de Belgen het toernooi voorbij. En we mogen niet klagen. Als ik het goed geteld hebben, wonnen we 25 matchen en verloren er 16, een mooie positieve score. Geert en Walter wisten te incasseren. Maar omdat we allemaal een aandeel in mekaar hadden, konden we er samen van profiteren.
  Ondertussen was de finale tussen “Michy” Kageyama en Navzet Dogan (een Deen van Turkse origine) bezig. Ook gezien op UStream? Gigantisch spannend. In een 25-punter bij de stand 21-17 met de cube op vier (overigens een schitterende recube van Dogan in een moeilijke stelling) hoefde Michy slechts vier checkers (twee op 4 en twee op 5) tegen een anker op het 3-punt binnen te brengen om wereldkampioen te worden. Hij moest echter een blot laten, en werd vanzelfsprekend geslagen en verloor alsnog die partij. In een volgende partij kon Michy met een dubbel 3 nog net een matchverliezende gammon vermijden. Maar bij de stand 24-21 ging het voor hem helemaal verkeerd, en wist Dogan de titel te behalen.
  Dogan is een verrassende kampioen. Hij is een goede en ervaren speler, maar geen absolute wereldtopper. Ook hij heeft hard moeten werken voor zijn overwinningen en verdient derhalve de titel. Een beetje sneu voor Kageyama, misschien wel de meest succesrijke toernooispeler van de voorbije jaren. Hij had een zwaar programma achter de rug (Cohn-Geier, Royset, Natanzon), en eigenlijk gunde iedereen hem wel de titel.
  Onmiddellijk daarna volgde de prijsuitreiking met hapjes en drankjes. Tijdens het uitwuiven kwam Trabolt nog even naar me. In onze match had ik in een moeilijke prime vs prime een gewaagde take gedaan, die volgens Trabolt een blunder was. Maar hij had de stelling in de computer gestopt, en de positie bleek een duidelijke dubbel/take te zijn. De pass zou een dikke blunder zijn. Toch een mooi gebaar dat een absolute topspeler niet te beroerd is om zijn fout toe te geven.
  Daarmee kwam een einde aan heel prettige backgammonweek. De sfeer onder de Belgen was uitstekend, en over het algemeen waren we tevreden over de resultaten en het vertoonde spel.
  Het wereldkampioenschap is toch niet meer hetzelfde als vroeger, en langzaam krijg je de indruk dat ieder jaar het een laatste keer kan zijn. Afspraak voor volgend jaar? We zullen wel zien.
  Als ik terug ben uit Italië zal ik een groter verslag maken en ook zorgen voor een database van de genoteerde matchen. Dan kunnen jullie ook zien wat we echt allemaal uitgespookt hebben.

  #829
  Geert
  Guest

  Ik zou nog een uitgebreid verslag willen maken, nu alles nog in mijn geheugen zit. Met foto’s en diagrammen. Iemand een tip van hoe ik makkelijk BG diagrammen kan maken?

  #894
  Tore Fredriksen
  Guest

  Hi Geert!

  Victor Pedersen is wondering if he can have a copy of the match between him and van der Stricht. If that is the case, you can send it to my emailaddress, torefr@gmail.com. Thanks!

  Tore Fredriksen

  #947
  Johan
  Member

  The matches played and recorded by the Belgian players can be downloaded from http://bgfed.be/2012/08/14/replay-matches-world-championship-monte-carlo-2012/

Viewing 43 posts - 1 through 43 (of 43 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.