Czechoslovak Backgammon Open Championship 2012

Report (in Dutch) by Walter Meuwis. Results and pictures on the website of the Czechoslovak Backgammon Federation.

De Belgische delegatie voor Praag bestond uit Michel & mezelf (Walter), zoals gewoonlijk namen we voldoende tijd voor onze reis en deden we de trip in 2 dagen waardoor we op woensdag aankwamen in Praag. Honza, de organisator, had een mooi appartementje voor ons geregeld en had alle tijd vrijgemaakt om ons te helpen en bezig te houden, het was dan ook geen verrassing dat we enkele uurtjes later al in een leuk cafétje aan het chouetten waren met enkele lokale en zeer vriendelijke en behulpzame spelers, en dit tot in de vroege uurtjes.

Op vrijdag begon de Praag Open met het players tournament, in tegenstelling tot de meeste tornooien is hier het verschil tussen players & champions enkel het verschil in inschrijvingsgeld, alle spelers kunnen dus aan beide tornooien deelnemen of besluiten om slechts aan 1 ervan deel te nemen. Het format is een true double elimination met last chance op zondag, een true DE is vergelijkbaar met het fighters bracket systeem maar is eerlijker: je begint in upper (main) en als je verliest ga je naar lower (fighters bracket), de verliezende finalist in lower is de derde plaats, de beide winnaars spelen een best of 3 sets waarbij de winnaar van upper een 1-0 voorsprong heeft. Verder waren er ook nevenevenementen zoals een tornooi voor een bord, jackpots, blitzes en dergelijke, volop actie voor iedereen dus.

Dit jaar waren er 22 deelnemers in players en 19 in champions met spelers uit 11 verschillende landen, wij besloten om aan beide deel te nemen maar konden in het players tornooi slechts enkele matchen winnen voor we uitgeschakeld werden.

Op zaterdag begon het champions tornooi en hier verliep het aanvankelijk beter voor ons, echter na enkele rondes gewonnen te hebben sloeg het noodlot voor Michel toe toen een dramatische wending zich voordeed bij een 10-8 crawford voorsprong, hij had de tegenstander met 2 checkers op de bar staan waarna deze een 66 werpt hetgeen niet alleen beide checkers binnenbracht maar ook nog eens een dubbel hit was om dan even later ook nog eens 3 hoge dubbels in de bear-off te gooien en met een backgammon te winnen. Helaas verliep het ook slecht in Lower en werd hij uitgeschakeld. Voor mezelf ging het beter tot ik in de halve finale van de upper verloor, in de lower kwam ik in de kwartfinale na een 8-4 crawford achterstand tegen de duitser Michael terug om de partij nog te winnen, in de halve finale tegen Miki Suzuki maakte ik voor de zekerheid eerst een deal zodat de verliezer toch nog iets had waarna ik met 9-0 won. In de finale tegen de Tsjech Zdenek kwam ik ook als winnaar tevoorschijn en was daarmee al zeker van een tweede plaats. In de finale van 3 sets tot 9 met 1 set achterstand tegen Kwokyan Ip (Hongkong) slaagde ik er gemakkelijk in om de eerste set te winnen om er 1-1 van te maken maar in de beslissende set kwam Yan toch als winnaar tevoorschijn. In de last chance van de players verloor ik al snel en helaas voor Michel die wel in beide last chances verscheidene rondes won werd hij uiteindelijk toch in beide uitgeschakeld.

Dit tornooi blijft toch een van mijn favoriete evenementen vanwege de prachtige omgeving en de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de lokale spelers, kortom zeker iets om aan deel te nemen, ik zal er volgend jaar zeker weer zijn.

This entry was posted in Tournaments and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Czechoslovak Backgammon Open Championship 2012

  1. Bert says:

    Mooi verslagje Walter en proficiat met je prestatie!
    Super pech voor Michel blijkbaar om op dat moment en op die manier een backgammon te verliezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *