Some questions for … Geert Dooms.

 

Geert (right)  denkt na over 1. 41 (24/23 13/9) 42 (8/4 6/4) 2. 54 ?  (links Akhbar Soltani)

Geert (rechts) denkt na over 1. 41 (24/23 13/9) 42 (8/4 6/4) 2. 54 ? (links Akbar Soltani)

M : Hallo Geert.  Proficiat met je overwinning in BIC D2.  Je streed op de Brugge Backgammon Day in februari ook tot op het laatste moment mee voor de overwinning.  Toch twee opmerkelijke resultaten in 1 jaar tijd.  Bovendien sta je momenteel 5de op de BGFed.be ranking. De kans dat deze  successen op toeval berusten is klein.  We zijn benieuwd hoe je dat de voorbije jaren hebt aangepakt.

GD : Ik ben een tiental jaren geleden begonnen met sporadisch te spelen op een website met allerhande games die je online kon spelen, van schaken, bridge en backgammon, over poker tot meer ludieke spelletjes.  Ik had toen nog geen duidelijk idee hoe het spel deftig gespeeld moest worden en ik vermoed dat mijn gemiddelde PR in die tijd hoge toppen scheerde. En met hoog bedoel ik : bestaande uit hoge cijfers.

Het is maar sinds begin 2012, toen ik samen met Steven Steeno voor het eerst de deuren van de Backgammon Club Leuven doorwandelde dat ik het spel pas écht leerde kennen.  Eindelijk begon ik de logica en strategie achter het spel te begrijpen, met termen als primes, backgames en blitzes.

M : Hoe frequent speel je?

GD : Mijn speelfrequentie vertoont regelmatig ups en downs.  Er zijn – zoals misschien ook bij anderen – periodes geweest waarbij ik het echt gehad had met het spel om dan toch later met hernieuwde interesse en passie de teerlingen weer op te nemen en elk vrijdagtornooi present te tekenen.  Dezer dagen is het eerder een teveel aan andere bezigheden dat mij belet om nog regelmatig te spelen.  Als ik de BIC matches en af en toe ook een tornooi kan spelen is het al veel.

M : Studeer je? Zo ja, hoe?

GD : Ik heb de afgelopen jaren af en toe gestudeerd, vooral met behulp van enkele boeken zoals 501 Essential Backgammon Problems van Bill Robertie of zelfs aanvankelijk de klassieker Backgammon van Paul Magriel.  Verder lees ik ook artikels die op sites als www.bkgm.org te vinden zijn.  Ook eXtremeGammon staat hier geïnstalleerd, inclusief de smartphone-  en tabletversie, maar ik gebruik het lang niet zo “extreem” als de echte Belgische topspelers.  Eerder als sparring partner of om specifieke posities te analyseren die zich tijdens matches voorgedaan hebben en dan vooral cube decisions.  Een heel groot deel heb ik echter geleerd uit observatie en vooral door zelf te spelen en onnoemelijk veel fouten en blunders te maken.  Uit ondervinding leert men immers vaak het beste  🙂

M : Is backgammon je hoofdhobby of slechts een perifere bezigheid?

GD : Momenteel zal ik backgammon jammer genoeg eerder als perifere bezigheid moeten catalogeren, alhoewel ik vind dat die beschrijving het spel wat oneer aandoet.  Ik neem nog altijd graag de dobbelstenen ter hand voor een wat langere partij zoals in de BIC, maar ik kan nog moeilijk tijd vinden voor de maandelijkse tornooien.  Tegenwoordig kruipt er meer tijd in het bijschaven van mijn bescheiden snookerkunsten.

M : Ook een nobele bezigheid natuurlijk.  Wat zijn je doelstellingen voor 2016?

GD : Een goed resultaat in de hoogste regionen van het Belgische backgammon  🙂

M : Point taken! Bedankt Geert.

GD : Ik zou graag nog alle betrokkenen bedanken om o.a. met BGFed en de verscheidene clubactiviteiten backgammon in België op de kaart te zetten en onze eer te verdedigen op de internationale tornooien.  Hopelijk tot in de BIC finale!

M : 🙂

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *