Individual report World Championship Monte Carlo, including pictures and diagrams, by Geert Van der Stricht (in dutch)

This entry was posted in Tournaments and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Individual report World Championship Monte Carlo, including pictures and diagrams, by Geert Van der Stricht (in dutch)

 1. Johan says:

  Prachtig verslag! Een primeur ook voor het Nederlandse taalgebied. Graag nog van dat!

  Walter’s experiment is folklore in de kansrekening. De lengte van de langste reeks “kop” in een willekeurige rij “kop/munt” is typisch ongeveer gelijk aan log(N)/log(2) – 1, met N het aantal worpen. Voor N = 100 worpen met een eerlijke munt geeft dat een verwachte lucky streak van bijna 6 keer “kop”. Dit is veel hoger dan wat je intu├»tief zou verwachen. Zie bijvoorbeeld het prachtige artikel “The Longest Run of Heads” (pdf) door M. Schilling.

  De winnaar van een groot toernooi heeft trouwens altijd geprofiteerd van een lucky streak. Stel bijvoorbeeld dat je 100 rating punten sterker bent dan je tegenstanders. De kans dat je een 25-punter wint is dan ongeveer gelijk aan 64 %. De kans echter dat je 7 dergelijke matchen op een rij wint (in een groot toernooi 128 spelers of meer) is slechts gelijk aan 4.4 %…

  De relatief grote invloed van het toeval op korte termijn is het grote verschil tussen backgammon en schaken (go, dammen, …). Het verschil in sterkte tussen spelers is pas waarneembaar op lange termijn. Maar het is wel degelijk waarneembaar: op FIBS bijvoorbeeld hebben alle ‘bots’ een veel hogere rating dan hun tegenstanders van vlees en bloed… Ook in onze eigen Belgische ranking is duidelijk te zien hoe spelers die veel studeren en analyzeren een hogere rating hebben dan zij die dat niet doen.

 2. Patrick says:

  Bedankt Geert voor dit mooie verslag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *