11th Velden Backgammon Open

Verslag door onze reporter ter plaatse, Walter Meuwis.

Na onze rit vanuit Kopenhagen, locatie van de Nordic Open 2012, en via een overnachting in Nürnberg kwamen we op woensdag 12 april in het pittoreske Velden, Oostenrijk, aan.

Er waren nog niet veel spelers aanwezig dus besloot ik een jackpotje te spelen. Na een 5-2 overwinning op Akiko Yazawa, een Japanse die in maar liefst 5 finales van het tornooi zat, en een 5-0 overwinning tegen Taha, verloor ik de finale van mijn Russische vriend Norad Gagua met 1-5. Gelukkig had ik vooraf nog een dealtje met hem gemaakt. Vervolgens kwam ik in de eerste ronde van de warm-up, een gratis tornooi voor de deelnemers met als prijs een weekend voor 2 personen in het casinohotel volgend jaar, uit tegen Michel Lamote. Michel won met 5-0. Michel wist het in de warm-up nog tot de halve finale te halen, waar hij tenslotte verloor.

Ondertussen hadden Michel en ik besloten om net zoals in de Nordic Open 2012 te spelen: Michel in Masters en ikzelf in de Champions.

De volgende dag, donderdag, besloot ik dan ook om een quarter entry te spelen. Na een 7-4 overwinning tegen Anthony Jaquinto en een 7-5 overwinning tegen Vassili Kagun, enkele jaren geleden nog aanwezig op de Masters in Antwerpen en de voorzitter van de Oekraïense backgammon bond, had ik mijn inschrijving terugverdiend. Wijselijk besloten Michel en ik om niet aan het dubbeltornooi deel te nemen.

Op vrijdag 13 april begon het echte tornooi. Slechts weinig deelnemers: 27 in masters, 26 in champions en 11 in intermediate. Michel verloor helaas van Smucki, en ikzelf kwam na een bye uit tegen Jakob Garal. Tegen hem had ik weer een ondertussen berucht geworden 8-cube – vraag maar aan Rogier van Gemert die er al drie tegen mij verloor en er nog één verloor in de Nordic Open tegen Catalin – en ik won met 11-8.

Op zaterdag verloor Michel in de consolation van Kimon. Ikzelf kwam in de kwartfinale uit tegen één van de favorieten, de Duitser Thomas Low. Aangezien het de money round was, maakten we een mooie deal. Na een mooie voorsprong van 7-1 kwam Thomas terug tot 7-9. Ik vocht terug tot 9-9. Na een vroege cube moest ik in het eindspel een indirect shot met 52 laten. Dat was dan ook precies wat Thomas wierp om met 9-11 te winnen.

In de consolation won ik met 11-6 van Arda, voorzitter van de Turkse bond, om in de halve finale, en dus wederom de money round, opnieuw tegen Vassili Kagun uit te komen. Vassili wilde echter geen deal maken. Bij een 4-4 stand en na een cube verloor ik na een hele serie 21’s vanop de balk zowaar een backgammon. In het volgende game geeft Vassili mij een 4-cube in een positie waarin hij bij 10 rolls een shot moet laten, zoniet wint hij zeker. Deze 4-cube gaf mij de kans om mezelf toch nog in een deal te bluffen door te verwijzen naar mijn 8-cube overwinning op Jakob Garal. Vassili won de match met 13-4 maar ik had wel mijn deal binnen!

Geen geluk voor Michel en ik de last chance. Ikzelf verloor tegen Jaquinta.

De winnaar in de masters werd backgamon giant Mochy. De champions werd gewonnen door mijn Tsjechische vriend en voorzitter van de Tsjechische backgamon bond Honza Czerny. Honza had de finale moeten spelen nadat hij en ik, samen met de andere Tsjechische spelers, tot 7u30 ‘s morgens chouette had gespeeld!

Tevens ook nog wat tornooi informatie:

  • Zürich open, 4-6 mei 2012. Een nieuw tornooi van Tobias Hellwag. Hier zullen niet de grote namen zoals Michy, Mochy, Falafel en aanverwanten aan mogen deelnemen, om een gelijkwaardig spelersveld te creëren. Ikzelf heb al besloten en toegezegd om zeker te gaan. De flyer is verkrijgbaar op verzoek (walter punt meuwis nospam telenet punt be).
  • Tsjechisch open, 31 augustus tot 2 september 2012. Ook hiervoor heb ik flyers meegekregen. Dit is een zeer leuk tornooi en de Tsjechische spelers zijn uitermate vriendelijk, dus een aanrader voor andere Belgische spelers om zich ook eens internationaal te meten.
  • Swedish open, 28-30 september 2012, tevens record snelst ontvangen flyer, ik was bij aankomst in de Nordic Open nog geen 2 meter binnen het hotel toen ik de flyer al kreeg!
This entry was posted in Tournaments and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *